Jadłospis od 20.03.2023r. do 24.03.2023r.
DZIEŃ TYGODNIA |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
20.03.2023r.(poniedziałek) |
Herbata owocowa, chleb(patrz etykieta), bułka( patrz etykieta), masło 83%, jajecznica ze szczypiorkiem, pierś gotowana z indyka (patrz etykieta), papryka czerwona |
Zupa pieczarkowa z ziemniakiem porcja rosołowa z kurczaka, woda, pieprz, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 12%, pieczarki, mąka pszenna, masło 83%, przyprawa do zup i sosów(patrz etykieta), spaghetti łopatka wieprzowa, olej rzepakowy, cebula, czosnek, pulpa pomidorowa, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, pieprz, sól, makaron „Lubella)(patrz etykieta), sok owocowy 100%, bułeczka pieguska Ciasto drożdżowe 89% (mąka pszenna 68%, mieszanka do pączków9% (cukier, mąka pszenna, suszone, jajka, sól jodynowana, emulgator E472e, polepszacz do mąki(kwas askorbinowy), enzym (hydrolasy, oxidrolsy), barwnik(beta karoten), aromaty: etylowanilina, aromat rumowy), olej rzepakowy, cukier, mleko, o zawartości tłuszczu 3,2%drożdże 3,7%, woda), kropelki czekoladowe 11% (cukier, tłuszcze roślinne utwardzone(palmowy, kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory: lecytyna sojowa, aromaty) |
Jogurt owocowy „Jogobella” mleko, cukier, owoce 9%, mleko zagęszczone odtłuszczone, koncentrat z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii. |
21.03.2023r.r.(wtorek) |
Herbata rumiankowa z miodem, serek biały, sałata zielona, ogórek zielony, cebulka zielona, bułka (patrz etykieta), chleb wieloziarnisty(patrz etykieta) |
Zupa grysikowa: porcja rosołowa z kurczaka, mięso wieprzowe, woda, pieprz, kasza manna, marchew, seler, por, pietruszka, przyprawa lubczykowa, przyprawa do potraw, kotlet z kurczaka Filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna, bułka tarta( mąka pszenna, sól drożdże, woda) olej rzepakowy, sól, pieprzsałata z czerwonej kapustykapusta czerwona, cebula, olej, cukier, pieprz czarny, kminek, ocet jabłkowy, ziemniaki(masło 83%, mleko), kompot(mieszanka wieloowocowa) |
Mleko, ciasto marchewkowecukier, mąka typ 500, olej, marchew, jaja, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia(środek spulchniający, :wodorowęglan sodu,E500ii, regulator kwasowości: pirofosforan dwusodowy E450i, mąka pszenna), przyprawa piernikowa (mąka pszenna, kakao, cynamon, kolendra,ziele angielskie, gożdziki, imbir, pieprz),soda oczyszczona, sól |
22.03.2023r.(środa) |
Herbata z cytryną, chleb mąka pszenna typ 750, woda, zakwas naturalny żytni, drożdże, sól., kiełbaski „Berlinki” mięso wieprzowe 71%, woda sól, białko sojowe skrobia modyfikowana, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza, stabilizator, wzmacniacz smaku, przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz, (ascorbinian sodu) substancja konserwująca(azotyn sodu)może zawierać zboża zawierające gluten, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczyca, masło 83%, ketchup (patrz etykieta), jabłko |
Zupa fasolowa fasola, woda, kość wędzona, marchew, seler, por, majeranek, sól, pieprz, mąka pszenna, przyprawa do potraw bez glutaminianu sodu. z chlebem (patrz etykieta), gołąbki w sosie pomidorowym ryż, mięso szynkowe wieprzowe, olej, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek, kapusta białaSos: wywar z mięsa, woda, pulpa pomidorowa, mąka pszenna, śmietana 12%, marchew, seler, por, sól, pieprzziemniaki(masło 83%) kompot( mieszanka wieloowocowa), owoc |
Płatki kukurydziane z mlekiem, banan |
23.03.2023r.(czwartek) |
Kakao z mlekiem, chałka(patrz etykieta), masło 83%, dżem truskawkowy 100% owocu, owoc |
Krem brokułowy z grzankami porcja rosołowa z kurczaka, woda, brokuł, śmietana12%, marchew, seler, por, mąka pszenna, bułka pszenna (patrz etykieta), sól, pieprz, przyprawa do potraw bez glutaminianu sodu, zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy, sera żółtego ziemniaki, pieczarki, ser „Gołda”- patrz etykieta, kiełbasa, cebula, śmietana 12%, jajko, mleko, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy , surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka kapusta pekińska, marchew, jabłko, ogórek kiszony, jogurt grecki, sól, pieprz., kompot( mieszanka wieloowocowa), |
Kawa „Inka” z mlekiem, bagietka „Burger” mąka pszenna typ 500- 50%, mąka graham typ 1850- 7,4 %, woda, cukier, tłuszcz roślinny, drożdże, sól, ekstrakt słododowy (słód jęczmienny, zmielone ziarno jęczmienia, woda) ziarna dyni – 06%, płatki owsiane 0,6%, sezam 0,6%, siemię lnu 0,6%, słonecznik łuskany 0,6%, backaldrin polepszacz I-c power (gluten pszenny, mąka pszenna, mąka sojowa, enzymy, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy), masło 83%, jajko gotowane, ogórek zielony |
24.03.2023r.(piątek) |
Kasza manna na mleku z cynamonem, chleb graham(patrz etykieta), bułka(patrz etykieta), pasta z makreli z jajkiem(makrela wędzona, jajko, cebula, sól, pieprz), rzodkiewka, herbata miętowa z miodem |
Barszcz zabielany z ziemniakiem kość wędzona, woda, burak czerwony, koncentrat buraczany (patrz etykieta), marchew, seler, por, ziemniaki lub fasola, ocet jabłkowy, sól, pieprz, przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu, kluski na parze z masłem 83% ciasto : mąka pszenna, jajko, masło 83%, mleko 2%, śmietana 12%,jogurt naturalny, drożdże, sól, koktajl z bananem- Kefir, jogurt naturalny, bananSUCHY PROWIANT- PRZEDSZKOLE: bułka kajzerka(patrz etykieta), masło 83%, ser żółty „Gouda”, sok „Kubuś”, jabłko |
Mus owocowy „Kubuś” mus z owoców 100% z dodatkiem wit. C przecierowy, pasteryzowany, bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry, chrupki kukurydziane |